Vetlladors del territori

Amb l’objectiu de corresponsabilitzar la ciutadania i els turistes de la importància que tenen els camins públics com a patrimoni de tothom, es proposa la creació d'un programa de participació de vetlladors de territori de l’Alt Urgell. La figura de participació dels vetlladors de territori de l’Alt Urgell no vol sols crear una figura vinculada únicament a la notificació de les incidències que es detectin sobre els camins, sinó que la ciutadania participi de la seva recuperació, manteniment i senyalització de forma regular. D’aquesta manera, s’aconseguirà que la població local se senti més partícip del projecte, dels camins públics, així com de la seva importància com a infraestructura de mobilitat, element patrimonial o recurs turístic.
 
Qui seran els vetlladors dels territori? Doncs qualsevol agent del territori (públic o privat) vinculat amb el sector del senderisme, l’ecoturisme, l’excursionisme, el patrimoni (entès en el sentit més ampli del terme) i el turisme en general, així com els que tenen una vinculació amb la gestió dels camins. Així mateix, qualsevol persona que mostri un cert interès pels camins, ja sigui des del punt de vista paisatgístic, patrimonial, recreatiu, esportiu o turístic.  
 
El consell comarcal habilitarà un model de gestió i protocol basat en els “vetlladors de territori”. Els passos que es segueixen són:
  • Creació de la guia i documentació addicional per al creació de la figura del vetllador del territori. Acció finalitzada conjuntament amb la consultora Rius.
  • Redacció del Programa de participació vetlladors de territori. Per a més informació descarrega't l'enllaç
  • Inici de la promoció per al creació d'una xarxa públic privada de participació  i gestió del territori. En construcció
  • Posada en funcionament del model. En construcció
  • Consolidació de la taula de senderisme. En construcció